Štampa

Monografija o 2. Krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske

Dobro došli na sajt za pisanje monografije o 2. Krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske.

Cilj ovog sajta je da okupi i olakša zajednički rad članovima Tima za pisanje monografije. On predstavlja centralno mesto za kolaboraciju, gde članovi mogu direktno pisati svoje tekstove i biografske podatke koji će biti uključeni u monografiju, mogu međusobno komunicirati preko samog sajta i/ili e-maila, ispravljati, menjati, dodavati ili brisati tekstove i slike.
Zašto monografija o 2.KK VRS?
     
Drugi Krajiški korpus VRS formiran je 25. maja 1992. godine kao operativni sastav Vojske Republike Srpske. Dodeljena mu je zona odbrane koja obuhvata zapadno krajiške opštine: Kupres, Glamoč, Grahovo, Drvar, Petrovac, srpski deo Bihaća, Krupu, Ključ i delove opštine Šipovo, sa linijom odbrane dužine preko 200 kilometara.

Tokom cijelog rata 2.KK uspješno je branio dodeljenu zonu odbrane i odolevao čestim napadima takozvane vojske BiH i HVO-a i tako značajno pomogao stvaranje i odbranu Republike Srpske. Pred sam kraj rata, pred nadorom znatno jačih združenih snaga vojske Republike Hrvatske, takozvane vojske BiH, HVO-a, a potpomognutih snagama NATO-a, pod snažnim pritiskom medjunarodne zajednice, došlo je do pada svih zapadnokrajiških opština i gubitka celokupne zone odbrane 2.KK.

Razvoju događaja u značajnoj mjeri su doprinijeli specijalni mešetari psihološkog rata koji su radili za račun neprijatelja. Nosili su specijalne karte o podeli BiH u odnosu 49:51 i ubjedjivali borce i narod da je već sve dogovoreno, da su te teritorije date muslimanima, da ne traba uzalud gubiti glava i da je svaka dalja borba uzaludna. Na pojedinim mjestima postigli su potpuni uspjeh, pa su neke jedinice napuštale polažaje bez borbe.

U takvoj situaciji svi napori 2.KK i pridodatih jedinica ojačanja nisu mogli uspjeti i pored ogromnih ljudskih žrtava koje je pretrpio 2.KK. Vojska Republike Srpske nije imala snage da odbrani ovaj teren.

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i prekida borbenih dejstava, 2.KK je rasformiran a u javnosti je stvoreno pogrešno ubjeđenje da je za gubitak teritorije uglavnom, kriv 2.KK. Zbog toga je od završetka rata pa sve do polovine 2012. godine, 2.KK neopravdano izostavljen u svim javnim medijima, pa čak i u boračkim manifestacijama, iako je svim dobronamernim ljudima i stručnim analitičarima jasno da zona odbrane 2.KK nije izgubljena na bojnom polju već za zelenim stolom.

Cilj ove monografije je:
     
Da sačuva od zaborava sve što su pripadici 2.KK učinili u stvaranju i odbrani Republike Srpske
Da javnosti saopšti i budućim pokolenjima ostavi istinu o svemu što se na ovim terenima događalo od početka do kraja Otadžbinskog odbrambenog rata u periodu od 1992. do 1996. godine,
Da svim borcima pripadnicima 2.KK vrati samopouzdanje i vjeru u to da su svoje dužnosti i zadatke izvršavali korektno i jednako dobro kao i svi borci drugih korpusa VRS.

http://best-antibiotics-otc.com

http://www.drugikrajiskikorpusvrs.com

ПРИЈАТЕЉИ УДРУЖЕЊА

nektarMikrofinvitinka bannerkmksuperpremix banerGrand Company

AD Praonice

Europress Studio

Sinclair doo Banja Luka

Lom doo, Drinić